Jane Goodalltól a 6.a-ig

„A természet változik. És mi teljesen függünk ettől a változó világtól. Ez biztosítja az élelmünket, a vizet és a levegőt. Nincs ennél nagyobb értékünk, muszáj megvédenünk.”

David Attenborough

 

Jane Goodalltól a 6.a-ig Vigyor

 

Szeptemberi osztályprogramként, nagy szerencsénkre, le tudtunk egyeztetni egy nagyon színvonalas és tartalmas előadást a Jane Goodall Intézet Természet és Környezetvédelmi Egyesülettel. Magyarországon 2006-ban, Jane Goodall részvételével jött létre a Rügyek és Gyökerek Egyesület, mely akkor elsődleges céljaként a hazai környezeti nevelés megerősítését tűzte ki. Azóta programjuk és előadássorozataik bővültek és folyamatos érdeklődés övezi ezeket.

Témának, a sajnos egyre nagyobb problémának mondható Műanyagszennyezés –
A műanyag, mint veszélyforrás témájú előadást választottuk.

Véleményem szerint nem lehet elég korán kezdeni a tudatos környezetvédelemre nevelést!

Az intézet kedves kollégája, Kádár András és önkéntes segítője tárta elénk ennek a mindennapos problémának a következményeit és alternatív kiváltási megoldásait. A gyerekek bizonyos adatokon, főleg az állatokra mért káros következményeken meglepődtek, látszott, hogy megérintette őket és van még remény ebben a nemzedékben, hogy tegyenek a környezet pusztítása és rongálása ellen. Minden állítás és tényfeltárás a saját nyelvezetükön szólalt meg, majd kifejthették véleményüket, elmondhatták gondolataikat.

Levezetésképpen mindenki elkészíthette saját vászonszatyrát, amit a környezetet óvva használhat, kiváltva ezzel a műanyag szatyrokat és zacskókat.

Mindenkinek ajánljuk, hogy lépjenek kapcsolatba ezzel az intézettel és legalább egyszer vegyenek részt egy általuk lebonyolított programon!

Nem is gondolnánk, hogy mennyi közös célja és közös útja lehet egy ekkora intézetnek és egy ilyen kicsi, csupaszív osztálynak!!

 

Komócsin Edina

pedagógus

 

 

Képgaléria