Tavaszi tárlat az Eötvösben

 

Március 27-én egy újabb színvonalas program várta látogatóit az Eötvös József Általános Iskolában. Első alkalommal került megrendezésre az a kiállítás, amely a felsős diákok különböző technikákkal készült munkáit vonultatta fel. Megálmodója iskolánk vizuális kultúrát oktató pedagógusa, Hutera- Krasznai Gabriella. Őt kérdeztem a rendezvény részleteiről, a kiállított munkákról és jövőbeli terveiről.

Mennyi alkotás került kiállításra?

A kiállításon 40 felsős tanuló közel 130 alkotása tekinthető meg. A tárlat színessége azt tükrözi, hogy a gyerekek az iskolánkban különféle technikákkal és eszközökkel ismerkedhetnek meg.

Melyek ezek, hiszen tényleg nem láthatunk két egyforma rajzot?

Lehetőségük nyílik szénnel, pasztellkrétával, tussal vagy aquarellel dolgozni. Klasszikus tanulmányrajzok, csendéletek és portrék mellett kreatív feladatok is láthatók a kiállításon például tárgytervezés, illusztráció, montázs vagy parafrázis.

A színességet, egyediséget a tanóráidba is belecsempészed?

Véleményem szerint a gyerekek alkotói munkája az aktív tevékenységen alapul. Fontosnak tartom a minél szélesebb körű anyaghasználatot, valamint a művészi gondolkodás szabadságának kialakítását. Továbbá törekszem a játékos és kreatív szemlélet alkalmazására.

Bármelyik kiállított munkával értek el a diákok versenyeredményeket, iskolán kívüli elismeréseket?

Büszkén mondhatom, hogy a Kerületi Komplex Rajzverseny helyezett tanulóinak a munkái is láthatóak. Gyönyörű eredmények születtek az idei tanévben is.

7. évfolyamon 

I. helyezett: Jakubecz Viktória

II. helyezett: Kovács Domonkos

III. helyezett: Sutus Renáta és Mónus Tímea

8. évfolyamon

I. helyezetett: Horváth Zsófia

Meddig tekinthető meg a tárlat és a jövőben is tervezed-e az iskolával közösen, hogy ebből a rendezvényből is egy hagyomány legyen?

Április 5-ig tekinthetők meg a rajzok az iskola alulájában. Minden évben szeretnénk megrendezni, hiszen rengeteg kreatív tanulónk van. Öröm látni, hogy más területen tehetséges tanulókat is megmozgat a kezdeményezés és részesei szeretnének lenni az eseménynek.

A kiállításmegnyitón egy csodás mesét és egy verset hallhattunk Bajusz Enikő 4.b, illetve Kosztka Ádám 6.a osztályos tanulóinktól, köszönet nekik és felkészítő kollégáimnak Gáspár Zoltánné Editnek és Bernhardtné Rácz Máriának.

Szabó Szonja, 7.c osztályos tanulónk Presser Gábor: Örökre szépek című dalát énekelte el és gitárjátékát hallhattuk Botos Damján 6.c osztályos diákunknak.

Mindenkinek köszönöm, aki az I. Tavaszi tárlat megvalósításában, kivitelezésében és létrejöttében segített!

 

Komócsin Edina

pedagógus

Eötvös József Általános Iskola