A juhász

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren túl, volt egy juhász. A juhász olyan szegény volt, mint a templom egere. Elhatározta, hogy elmegy világot látni, fel is kerekedett a tarisznyájával.
Ahogy megy, mendegél, találkozik egy bajba jutott kandúrral, akit felkergettek egy fa tetejére, és nem tudott onnan lejönni.
Azt mondja neki a macska: - Segíts ki a bajból, te szegény juhász! Megesett a szíve a juhásznak a kandúron, leszedte hát a fa tetejéről.
-    Jó tettedért, jót kaphatsz – dorombolta a kandúr. Itt ez a szőrszál, ha bajban leszel, csak ereszd szélnek, máris ott leszek!
A juhász megköszönte, és ment tovább. Ahogy ment, mendegélt, egyszer csak beesteledett, lefeküdt egy tölgyfa alá aludni. Másnap reggel egy sánta kutyába botlott.
-    Vedd ki a tüskét a lábamból te szegény juhász! – kérlelte a kutya. A juhász kiszedte a tüskét a kutya lábából.
-    Jó tettedért, jót kaphatsz – csaholta a kutya, s azzal odaadott egy virágot. Ha bajban leszel, tépj le egy szirmot, rögtön ott leszek!
Ahogy ment, mendegélt elért egy városhoz. Fújták erősen a trombitákat, s hangosan hirdették, hogy elrabolták a királykisasszonyt, aki megtalálja és hazahozza, az feleségül veheti.
Elhatározta a juhász, hogy ő bizony megkeresi. Hetedhét országon keresztül vándorolt mire meglelte a királykisasszonyt, ott ahol a madár sem jár. Odafut hozzá, s vinné haza, de sajnos észrevette őket a háromfejű sárkány! Állj ki ellenem, ha győzöl, viheted a királykisasszonyt! – süvöltötte a sárkány. A juhász kért egy kis gondolkodási időt, de biz nem gondolkodott sokat, szélnek eresztette a szőrszálat és a szirmot is. Abban a pillanatban ott termett a kandúr és a kutya is.
-    Miben segíthetünk? – kérdezték egyszerre.
-    Adjatok nekem kardot és páncélt, hogy le tudjam győzni a háromfejű sárkányt!
-    Letelt az időd juhász! – ordított ekkor a sárkány.
Csakúgy csillogott a páncél, és villogott a kard, ahogy előjött a juhász. Le is győzte a háromfejű sárkányt, és hazavitte a királykisasszonyt:
El is vette feleségül, hét napig tartott a lakodalom. Máig is élnek, ha meg nem haltak!

Írta: Lévai Lilla 3.c

Rajzolta: Salamon Boglárka, Ferbik Vivien és Lévai Lilla 3.c

 

Képgaléria