Ajándékozhatok könyvet az iskolai könyvtárnak?

Gyakran ismételt kérdések: Ajándékozhatok könyvet az iskolai könyvtárnak?

 

Kedves Szülők és Gyerekek!

 

Sokan kérdezték tőlem, hogy hozhatnak-e a könyvtár számára könyveket. Az iskolai könyvtár állománya bővíthető ajándékozás útján, azonban néhány szempontot figyelembe kell venni, mielőtt az adományozáson gondolkodnánk.

 

1. Illik-e az adott könyv a könyvtár állományába?

Egy iskolai könyvtár gyűjtőköre igen korlátozott. Azokon a tankönyveken kívül, amiket a gyerekek a tanulmányaikhoz kölcsönözhetnek, olyan ifjúsági irodalmat gyűjtünk, ami az általános iskolai korosztálynak szól. E mellett jó szívvel fogadunk olyan ismeretterjesztő köteteket, amik a gyermekek számára értelmezhetőek és nem tartalmaznak elavult információkat.

 

2. Ha rongyosra olvastam a könyvet otthon, akkor is behozhatom?

Természetesen szeretnénk jó állapotú könyveket adni a gyerekek kezébe, így inkább csak olyan könyv ajándékozásán érdemes elgondolkodni, ami elég ép ahhoz, hogy még pár évig forgathassák az iskolások.

 

3. Anyának elfelejtettem mondani, hogy behozom a könyveket, akkor is a könyvtárnak ajándékozhatom?

Sajnos nem. Az iskola honlapjáról letölthető egy ajándékozó nyilatkozat, amit a szülőknek kell kitöltenie, aláírnia. Így később (bár nagyon szép gesztus, hogy ajándékozni szeretne a gyermek) a kistesó is olvashatja még otthon a kötetet.

*Letölthető ajándékozási nyilatkozat - a lap alján található

 

4. Akkor hozhatom a könyveket minden mennyiségben?

Nagyon jó lenne, ha ilyen ütemben fejlődhetne a könyvtár, azonban a könyvtártér véges, a polcaink idővel telítődnek, más módon raktározásra nincs lehetőségünk. Így fontos, hogy csak olyan kötetek kerüljenek be az iskolai könyvtárba, amik tényleg a gyerekekhez, a gyerekeknek szólnak; ami olvasásra ösztönzi őket.

 

Ha ezek alapján az információk alapján található otthon olyan könyv, amit szeretnének az iskolai könyvtárnak ajándékozni, kérem, hogy egy kitöltött ajándékozási nyilatkozatot mellékelve hozzák be nyitvatartási időben az iskolai könyvtárba, ahol tudok segíteni abban, hogy valóban a be tudjuk-e fogadni az adott példányt.

 

Köszönettel:Móni néni

 
 

 

Fájlok

Ajándékozási_nyilatkozat.pdf (46 KB)
LetöltésMegnyitás